Tuesday, November 9, 2010

Knygos V. Pekelis "Žmogaus galimybės"


1988 metais išleista Viktoro Pekelio, rusų žurnalisto, rašytojo, daugiausiai rašiusio mokslo populiarinimo tematika, knyga. Ją galėčiau ir norėčiau rekomenduoti paskaityti kiekvienam. Nors knyga palyginus sena, bet informacija, dėstomos mintys, faktai nesenstantys, daug kas buvo nuspėta ir į ateitį. Konkrečiai ir aiškiai parašyta, be didelių pamokymų, užvedanti ant kelio ir duodanti daug idėjų, pamastymų, naudos knyga. Nesu knygų kaupikė, bet šią knygą norėčiau turėti savo lentynoje ir kartas nuo karto paskaityti. Knygoje yra visko. Genijai, genealumas, atmintis, profesijos pasirinkimas, greitas skaitymas, kalbu mokymasis, mokymasis klausytis, charakteris, minčių, organizmo, kūno parengimas, mityba, sportas, grūdinimasis, senatvė, gyvenimo ritmas, nemiga, nuotaikų kaita, gyvenimo strategija ir taktika... begalė temų, kaikurios atrodo labai kasdienės ir paprastos, bet knygoje nėra nieko nenaudingo, ir viskas veda link vieno - žmogaus galimybių, kaip siekti ir pasiekti, kas trukdo, kaip veikti, kaip tobulėti.

Citatos:
"Ne šiaip sau sakoma, jog didiesiems protams būdingas aistringas požiūris į savo idėjas. Protas, neįkvėptas jausmų, - nevaisingas protas."
"Paprastai užmirštame, jog norėti - reiškia galėti! Norėti ir padaryti turi būti neatskiriami. Ne veltui sakoma: valingas žmogus nori, o bevalis - tik nori norėti."
"Jeigu norite kąnors tučtuojau užmiršti, užsirašykite, kad šitai turite prisiminti." (Edgaras Po)
"Sudėtingus dalykus padaryti paprastais, paprastus padaryti įprastais, įprastus padaryti maloniais." (K. Stanislavskis)
"Apskaičiuota, kad 500 pirmųjų labiausiai paplitusių anglų kalbos žodžių, sudaro 70 procentų grožinės literatūros teksto, 1000 - 85,5, 2000 - jau 86, 3000 - 90, 5000 - 93,5 procento. <...> Tai ne tik anglų kalbos ypatybė. Kitų kalbų duomenys irgi panašūs.
Darbo su užsienio literatūra praktika rodo, , kad suprantant <...> 80 - 90 procentų teksto žodžių, galima iš karto užsienio veikalą konspektuoti gimtąją kalba, retkarčiais žvilgtelint į žodyną. <...> Čia naudinga prisiminti, jog pasitaikančių žodžių dažnumas šnekamojoje kalboje dar didesnis negu rašto tekstuose: pirmasis tūkstantis žodžių joje sudaro beveik 90 procentų."
"Vidutinių gabumų žmogus per valandą gali išmokti 100 kiekvienos kalbos žodžių."
"Tikrasis iškalbingumas yra pasakyti visa, ko reikia, bet nė žodžio daugiau." (F. De Larošfuko)
"Žmogus iš prigimties truputį tingunys. Nesąmoningai jis visą laiką stengiasi daryti ne tą, kas reikia, o tą, ko nori."
"Keliu einantis raišas žmogus pralenkia bėgantį be kelio." ( F. Bekonas)

No comments:

Post a Comment